UNIEKE Lezing en proeverij: Georgië, haar wijn, historie en cultuur

Wanneer: Donderdag 11 oktober 2018 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Plaats: In de Burgerzaal van het oude stadhuis te Middelburg (ingang Helm)
Duur lezing en wijnproeverij: circa 1,5 à 2 uur
Wat: Proeven van 6 Georgische wijnen
Kosten: Entree: € 15, – (geen pin), bij de ingang Burgerzaal te voldoen
Aanmelden verplicht: via info@middelburgwijnfestival.nl

(Het aantal plaatsen is beperkt)

Op donderdagavond 11 oktober 19.30 uur organiseert de Smaek van Zeêland een lezing en proeverij over Georgië, de bakermat van de wijncultuur
in het stadhuis van Middelburg.(UCR, Middelburg)

Georgië ligt in een van de oudste wijngebieden ter wereld en de Georgische wijn wordt alom geroemd om haar smaak en kwaliteit.
In Nederland is van dit geweldige land en haar rijke wijncultuur en -historie helaas nog maar weinig bekend. Veelal verwacht men dat de wijn uit Europa komt, en wordt de Romeinen deze eer toegeschreven.

      

Maar de historie van wijn begon al 8000 jaar geleden toen in Georgië al wijn gemaakt werd in grote aardewerken potten welke in de grond ingegraven werden – de zogenoemde Qvevri’s. Er zijn restanten van deze Qvevri’s gevonden met een residu van pitjes welke met behulp van koolstofdatering bewezen minstens 8000 jaar oud te zijn. Deze oudste gecultiveerde druivenpitten zijn in het zuiden van Georgië opgegraven.

Zo pochen de Georgiërs terecht met 8000 jaar ervaring in het wijnmaken. En ondanks alle invasies van voormalige rijken, hebben ze weten vast te houden aan hun wijncultuur en de productiemethodes. Langzaam maar zeker begint men in West-Europa ook meer te leren over deze unieke wijnen van onbekende inheemse druiven welke het ijzeren gordijn zo lang verborgen heeft weten te houden.

      

Op donderdag 11 oktober houdt Peter Bleeker van Ghvino, gespecialiseerd in Georgische wijn een lezing over Georgië, haar geschiedenis, cultuur en natuurlijk een proeverij met Georgische wijn. Ghvino heeft zich toegelegd om een prachtige selectie te maken van vooraanstaande en opkomende wijnmakers van Georgische wijnen en deze in Nederland te introduceren. Daarbij zoeken zij naar een goede balans in diversiteit van druiven en productiemethoden zodat deze een goede weergave is van de diversiteit in wijnen welke Georgië te bieden heeft.