halve-maen-op-zeeHalve Maen On Tour langs zes VOC-steden

Vrijdag 21 oktober 2016, 16.00 uur : Aankomst Halve Maen in Middelburg op de Maisbaai

Welkom door wethouder Chris Simons

zaterdag 22 en zondag 23 oktober in Middelburg

Nederlands enige zeilende 17e -eeuwse replica, de Halve Maen, gaat On Tour. In de herfstvakantie vaart de Halve Maen van Hoorn naar de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in iedere haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma. De tour start vrijdag 14 oktober in Hoorn en eindigt zondag 30 oktober in Rotterdam. Welkom aan boord!

Meer info over het schip: www.halvemaenhoorn.nl

Zondagmiddag 23 oktober Maisbaai: Speakers’s Corner
Op zondagmiddag is er een speciale Speaker’s Corners georganiseerd:

Aanvang 14.00, 15.00, 16.00:

Dr. Leo Balai vertelt in een lezing van 10 tot 15 minuten over slavernij in de 17e eeuw, en de residuen ervan in het hedendaagse

Gert Tetteroo, directeur van de Stichting Henry Hudson 500, vertelt over drie bewoners van Nieuw-Amsterdam die symbool staan voor ‘the birth of modern’: het begin van vrije, moderne samenlevingen.
De drie personen: Asser Levy, Manuel de Gerrit de Reus, Catalina Tricot.

Bezoekers aan het schip kunnen na afloop van de korte lezingen meepraten over Slavernij en Vrijheid.

Bij het Zeeuws Archief is er een tentoonstelling te zien hoe het leven aan boord van een slavenschip van de Middelburgse Commercie Compagnie.
De expositie heet: ‘Aan boord van een slavenschip : Driehoekshandel Zeeland – West-Afrika – Caraïben (18e eeuw)’.
Meer informatie: Zeeuws archief tentoonstelling

 

Authentieke Indonesische Molukse keuken met een Zeeuwse ’touch’

Op zaterdag 22 (10-20.00) en zondag 23 oktober (10-18.00) is het schip gratis te bezoeken aan de Maisbaai. Op de kade zijn er bovendien heerlijke Molukse hapjes te koop: Authentieke Indonesische Molukse keuken met een Zeeuwse ’touch’ . Een unieke samenwerking tussen sterrenkok Syrco Bakker van Pure C uit Cadzand en Nur Tuanaya en Franklin Dooms Patty, Stichting Dekat di Hati.

Het menu met de gerechten voor dit weekend zijn:

Traditionele Molukse Soto met het beste van Walcheren
Rica Rica met Zeeuwse mosselen en zoete, licht pikante tomatensaus
Ketan pulu unti kleefrijst, kokos, Saparua suiker en Zeeuws meisje stroop.

Kijk voor een impressie van de gerechten op onderstaande foto’s.
Het menu is verkrijgbaar in de tent bij het schip op de Maisbaai voor de speciale VOC weekend prijs van 15 euro !!.

Naar een idee van, en met medewerking van Tiny Maenhout en Gerard van Keken.

koffie-en theewinkel De Hope
Het is algemeen bekend dat de VOC een handelsbedrijf was van 1602-1799. Ze dreef handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan, hieronder vallen ook de Molukken en ook Ceylon, dit is het huidige Sri-Lanka.

Ceylon, ook Zeylan, Seylon of Seylan (afgeleid van het Arabische Saheelan), was tussen 1640 en 1796 een gebied van de Verenigde Oostindische Compagnie. Het werd veroverd op Portugal en zo’n anderhalve eeuw later weer afgestaan aan Engeland. Al me al een hele interessante geschiedenis waarvan nu nog steeds Nederlandse forten en andere nederzettingen te bezoeken zijn.

De “VOC Thee” is dus een zwarte Ceylon thee (genoemd naar een gebied waar de VOC indertijd mee handelde), samen met typische oosterse specerijen die volgens Franklin en Syrco prima passen bij hun kruidige gerechten – met name bij de warme gerechten. Met de andere theeën en koffie komen zo heel wat streken en gebieden van de VOC terug in dit culinaire experiment.

Koffie en theewinkel de Hope, Kinderdijk 40, Middelburg
Annel Noom (de eerste en laatste foto in onderstaande galerij)

fotografie: Daniel de Kievith