curia-medioburgensis-1650-1700-geheugen-van-nl

Stadhuismuseum voor een weekend

Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016 is het oude Stadhuis aan de Markt voor één weekend HET STADHUISMUSEUM. In 2007 werd dit 15e eeuws stadhuis nog verkozen tot het een na mooiste gebouw van Nederland. In dit weekend is het niet alleen het decor voor het wijnfestival, het is ook dé plek om kennis te maken met het stadhuis zelf én het Middelburgs Cultuur Historisch Museum in oprichting (MCHM i.o.). Het MCHM toont onder andere de pas verworven ordonnantie van wijnen uit de zeventiende eeuw, verschillende bijzondere landkaarten en etsen van Middelburg, 16e en 17e eeuwse wijnflessen en tapkranen uit de 15e tot de 17e eeuw, als ook een aantal werktuigen en strijdwapens die aan boord waren van een VOC schip. Kortom, het museum geeft dit weekend zijn visitekaartjes af met deze expositie, naast het naar Middelburg halen van de Halve Maen op de Maisbaai. Naast deze speciaal voor dit weekend ingerichte vitrines, is uiteraard ook de pas gerestaureerde Nachtwacht van Middelburg te bewonderen. Deze Nachtwacht is het schilderij Confrérie van Sint Sebastiaan, een schutterstuk uit 1650 van Jonson van Keulen.

Speciaal dit weekend geven de initiatiefnemers van MCHM i.o. rondleidingen in het stadhuis bij hun collectie.

Tevens biedt het MCHM een podium aan Berita Valk van het Beeldhouwatelier in Arnestein, die figuratieve beelden van mens en dier maakt. Zij vormen een mooi contrast met de meubelen en attributen uit de VOC periode in het oude stadhuis van Middelburg. De beelden zijn in brons of kunststof uitgevoerd. Zie ook www.beritavalk.nl.

Entree Stadhuismuseum = 1 of 2 drankjes
(incl. toegang wijnfestival)

Volwassenen € 5,- waarvoor je vier Smaek munten ontvangt (ter waarde van € 1,25 per munt)
Kinderen onder de 18 € 2,50 waarvoor je twee Smaek munten ter waarde van € 2,50 ontvangt (ter waarde van € 1,25 per munt)

CONCLUSIE: eigenlijk betaal je dus GEEN entree, maar koop je een drankje als toegangsprijs
Verder van belang om te weten: Wij schenken geen alcohol onder de 18 jaar

Meer informatie over:

Het Middelburgs Cultuur Historisch Museum (MCHM i.o.)

img_0768

De stad Middelburg kent een rijk verleden met o.m. de wijnhandel, de VOC en de WIC. Daaraan gepaard kent Middelburg als hoofdstad van Zeeland tot op de dag van vandaag een rijk cultureel leven. In 2017 bestaat Middelburg 800 jaar waarbij meer dan ooit aandacht geven zal gaan worden aan dit aansprekende verleden. De stad Middelburg is een openluchtmuseum met honderden monumenten. Het verhaal van de geschiedenis van de stad wordt tot nu toe echter beperkt verteld aan de bezoekers van de stad. Dit was dan ook de reden voor een aantal Middelburgers om het initiatief te nemen tot het realiseren van een museum. Dit museum moet de bezoeker de geschiedenis en de cultuur van de stad doen beleven waarbij naast eigen vaste collecties en wisselende exposities ook verbinding gelegd wordt met andere exposities in de stad. Uitgangspunt is dat van een pop up museum. In depots bij instellingen in het hele land en bij particulieren zijn Middelburgse schatten te vinden die in het museum getoond zullen gaan worden aan een breed publiek. In het museum komt het VOC verleden weer tot leven en wordt de bezoeker meegenomen in de internationale handel, de cultuur, de mensen, de religie, de ontdekkingsreizigers, de cartografen, de immigranten en de grensverleggende wetenschappers die de stad door de eeuwen heen het gezicht hebben gegeven. De beleving van de geschiedenis van de stad wordt ook inhoud gegeven door het organiseren van diverse activiteiten. De eerste activiteit vanuit het museum i.o. is inmiddels een feit: het naar Middelburg halen van het VOC schip De Halve Maen.

Het is de bedoeling dat het museum in 2017 gerealiseerd wordt. Hiervoor worden nog bestuursleden en enthousiaste vrijwilligers gezocht. Als u meer informatie over het Middelburgs Cultuur Historisch museum wilt hebben of u zich als vrijwilliger of bestuurder aan wilt melden, dan kan dat door een bericht te sturen naar info.museum@zeelandnet.nl