19.00 – 19.30

Burgerzaal stadhuis open

19.30 – 19.35

Opening van het festival door wethouder Chris Simons; overhandiging van de 17e eeuwse ordonnantie door het Middelburgs Cultuur-Historisch Museum aan de wethouder

19.35 – 19.40

Welkom (en begeleiding van de avond) door prof. dr. Arjan van Dixhoorn, bijzonder hoogleraar University College Roosevelt, leerstoel ‘de geschiedenis van Zeeland in de wereld’

19.40 – 20.30

drs. Mariëlla Beukers: De route van de wijn. Tienduizend jaar wijngeschiedenis.

Al millennia lang wordt er wijn gemaakt. Voordat de wijn naar het ‘westen’ kwam, had de drank er al duizenden jaren opzitten. In West-Europa echter beleefde wijn haar hoogtepunten. Een geschiedenis van Europa kan makkelijk geschreven worden vanuit het standpunt van de wijn. In De route van de wijn neemt Mariëlla Beukers u mee van de wieg van de wijnbouw tot de havens aan de Noordzee. Van wijn in amforen naar wijn in vaten en flessen. En van de zure dorstlessers van Romeinse legionairs naar de feestmalen van koningen en keizers. Wat waren dat voor wijnen, die eeuwenlang gedronken werden? En welke wijnen waren hier, in de Lage Landen populair? Wat was nu die beroemde Rijnwijn, en wanneer werd Bordeaux eigenlijk bekend. Een boeiende rondreis door het rijk van de wijn, met smakelijke anekdotes en spannende verhalen.

20.30 – 20.40

Calvin Curry (student University college Roosevelt): Historical narratives as a tourism product.

A city like Middelburg has an interesting history and hidden stories. How can we turn historical narratives into attractive tourism products so that it can be used in positioning and profiling a city. A report on experiential and explorative research.

20.40 – 20.50

Simone Landman (student University college Roosevelt): wijnhandel en wijnvaart tussen La Rochelle en Middelburg

Soms zijn er onverwachte juweeltjes in de geschiedschrijving te vinden. Een daarvan voor Middelburg is de geschiedenis van de handel tussen La Rochelle, een havenplaats in Zuidwest Frankrijk en Nederland (vooral Zeeland, Middelburg en Arnemuiden) over de periode 1423 en 1585. Notariële aktes laten zien wat de bestemming was, de lading, de koopman, de reder en de schipper. Een verslag van voorlopige resultaten.

20.50 – 21.30

dr. Gerard van Keken (Smaek van Zeêland/Merkwaardige Identiteit): Middelburg Historische Wijnstad

Middelburg heeft een interessante geschiedenis als wijnstad. Die geschiedenis kent een bloeiperiode al ver voor de VOC, de late middeleeuwen. Middelburg als centrale plaats in de Schelderegio werd een belangrijke stapelplaats voor de wijn die uit (Zuidwest-)Frankrijk werd ingevoerd. Maar ook in de periode daarna was wijn nog steeds een belangrijk import (kaap)product. Tal van monumenten, verdwenen gebouwen, hun namen, personen en andere relicten kunnen het verhaal vertellen van Middelburg als historische wijnstad.

21.30 – 21.45

Vragen

21.45 – 22.30

Napraten met een wijntje (of iets anders)

Meer info over de sprekers:

drs. Mariëlla Beukers, historicus en vinoloog. Wijnschrijver en auteur van Wijn van eigen bodem. Daarnaast publiceerde zij diverse artikelen op het gebied van de wijngeschiedenis van Nederland. Recent droeg zij bij aan Puntneuzen en kersenpitten, een boek van Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff over de keuken en recepten uit de tijd van Jeroen Bosch. Mariëlla zal in 2017 een bijzondere digitale publicatie lanceren over de lange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben.

dr. Gerard van Keken, createur, constructeur, auteur en docent. In 2000 initiatiefnemer van de Smaek van Zeêland, culinair-cultureel evenement rond het Zeeuwse streekproduct, van het culinaire evenement de Smaek tot modeshows met Zeeuws meisje, en van de Zeeuwse schort tot Zeeuwse sieraden. Al jaren werkzaam binnen zijn eigen onderneming ‘Merkwaardige Identiteit’ op het gebied van place branding en identiteitsconstructies, gepromoveerd aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam op de ‘Constructie van regionale identiteit’. Gerard verbindt de theorie met de praktijk. Daarnaast is  hij werkzaam als parttime docent op Inholland Rotterdam. Initiatiefnemer van het wijnfestival Middelburg.